Hopp til hovedinnholdet

Kvipp - som arbeidsgiver

For utstyr som "krever særlig forsiktighet ved bruk" så skal alle ansatte ha nødvendig opplæring i bruk av arbeidsutstyret og kun ansatte som har fått opplæring skal bruke det. Dette er arbeidsgivers ansvar. Skal en ansatt for eksempel bruke en tandemvals Volvo DD25B, er det nettopp den type arbeidsutstyr det skal gis opplæring i (forskrift om utførelse av arbeid kap. 10). Dette kalles utstyrsspesifikk opplæring på fagspråket. Noen kaller det også typeopplæring, produkt- eller maskinspesifikk opplæring.

Arbeidsgiver har plikt til å sørge for opplæring innenfor alt som har med den ansattes arbeid å gjøre. I arbeidsmiljølovens § 3-2 kan dere lese mer om plikten til å sørge for Pkt 1: Nødvendig opplæring Pkt 2: Personlig verneutstyr og opplæring i bruk Pkt 3: Evt utarbeidelse av en skriftlig instruks

Hovedregelen er utstyrsspesifikk opplæring

  • Store maskiner skal alltid ha utstyrsspesifikk opplæring. Krever bruken sertifikat, så skal du ha utstyrsspesifikk opplæring før du bruker maskinen.
  • For mindre utstyr (f.eks. håndholdt) kan det være tilstrekkelig å få utstyrsspesifikk opplæring på en type innad i kategorien forutsatt at typene er "like". Få med dette inn i deres skriftlige policy for opplæring.

Merk: Utstyrsspesifikk opplæring kommer i tillegg til kompetansebevis, sertifikater og kurs, og det er viktig at virksomheten har rutiner for dette og at de ansatte selv er klar over opplæringskravene. Se kap. 10 og 11 i forskrift om utførelse av arbeid for mer informasjon.

Utrulling av Kvipp

Med Kvipp har du et verktøy for å gjennomføre og dokumentere utstyrsspesifikk opplæring. Opplæringskravet kan være ukjent blant de ansatte, så vi anbefaler alltid en gjennomgang av hva utstyrsspesifikk opplæring er og hvordan det skal løses med Kvipp. Se flere tips på siden "kom i gang".

Slik gjør du det

  • Gå til nettsiden kvipp.it
  • Hvem vil bruke utstyret? - identifiser deg med HMS-kort eller annen ID som førerkort eller pass. Ved å bruke HMS-kortet blir opplæringen automatisk koblet opp mot både riktig person og virksomhet, og virksomheten får automatisk løpende oversikt over all opplæring i Kvipp Bedrift. "QR": Skann QR-koden på HMS-kortet "Ta bilde": Bruk kunstig intelligens til å kjenne igjen fornavn, etternavn og fødselsdato
  • Hvilket utstyr? - identifiser utstyret som skal brukes. "QR": Hvis utstyret har en QR-kode fra DigiQuip eller Reginn, kan dere skanne denne QR-koden og få opp merke og type. "Ta bilde": Bruk kunstig intelligens til å kjenne igjen merke og type. Serienummerplaten har ofte riktig informasjon.

Identifisere arbeidsutstyr uten og med QR-kode

Uten QR-kode 1 Gå til nettsiden kvipp.it. 2 Skann HMS-kortet ditt. 3 Bruk kunstig intelligens til å identifisere merke og modell. Pass på å ta et bilde der både merke og modell fanges opp, og at det blir lest inn korrekt. 4 Registrer din egen opplæring 5 Start praktisk opplæring 6 Gå gjennom den generelle sjekklisten 7 Legg til deltakerne på slutten av sesjonen

Med QR-koder fra DigiQuip eller Reginn Gå til kvipp.it og skann QR-koden, deretter følger du samme prosess som over. Les mer om hvordan koble QR-koder under arbeidsutstyr.

Søk og opprett utstyr Med rollen Utstyrseier, som gis under tillatelser i Kvipp Bedrift, kan du søke og opprette utstyr. Du får et nytt valg som heter "søk". Følg deretter veiviseren.

Registrering av utstyrsspesifikk opplæring

Når du skal i gang med utstyrsspesifikk opplæring, kan du enten få opplæring av noen andre eller fylle ut en egenerklæring.

Hvis du allerede har dokumentasjon, kan du laste opp det. Dermed blir det enklere å vise frem dokumentasjon på kort varsel.

Slik gir du opplæring

For å gi opplæring, må du først registrere egen opplæring. Så får du valget "gi opplæring" og opplæringssesjonen kan startes.

1.Identifiser deg selv og utstyret 2.Start ved å velge "gi opplæring" 3.Gå gjennom en generell sjekkliste 4.Legg til deltakerne til slutt ved å ta bilde eller skanne ID-kort. Det er ingen øvre grense for hvor mange deltakere som kan legges til

Slik finner du utførte opplæringer

All opplæring registreres automatisk på den ansatte. Leder kan finne all opplæring gjennomført i Kvipp Bedrift Gå til kvipp.it/admin, velg person og se hva vedkommende har av opplæring. Her kan også opplæringsbevis lastes ned.

Dersom det er ønske om å motta alle opplæringsbevisene tilsendt på e-post, skann HMS-kortet ditt og ved siden av navnet ditt kan du utvide seksjonen og finne valget om å legge til e-post. Legg til e-post og huk av for å få motta tidligere opplæringsbevis på e-post.

Har dere ikke HMS-kort?

Med HMS-kort lagres all opplæring automatisk på virksomheten. Dersom dere ikke har HMS-kort, må ansatte legges til manuelt i Kvipp Bedrift. Først må personen enten identifisere seg med førerkort eller pass. Når førerkort eller pass gjenkjennes er det viktig at personene ser over at fornavn, etternavn og fødselsdato er riktig. Slik blir de fanget opp i systemet og kan deretter legges til manuelt.

Gruppering av utstyr og/eller personer

Grupper har som formål å forenkle arbeidet med å sikre at folk har nødvendig opplæring. Kanskje du ønsker å gruppere etter fag, for å planlegge når du ansetter nye eller som et midlertidig prosjekt, så kan du teste ut grupper for dette.

I tillegg kan du printe QR-kode for gruppen. Når du skanner den QR-koden får du opp alt utstyret. Dermed har du en snarvei til å starte opplæring på mange utstyr samtidig.

Hva er rollen "lærer"?

Med rollen lærer får den som skal gi opplæring flere valg:

  • Kan gi opplæring på flere utstyr i samme sesjon.
  • Kan gi opplæring på vegne av bedriften. På opplæringsbeviset vil det stå at opplæring er gitt på vegne av virksomheten.

Rolles tildeles på siden som heter tillatelser.

Lære opp andre på vegne av vår virksomhet

Med rollen “lærer” havner alle opplæringssesjonene i en oversikt. Oversikten inkluderer alle personer som læreren har gitt opplæring til - både interne og eksterne. For å hente frem hvem som har fått opplæring kan du søke på deltakernavn og utstyrstype. Her har du også mulighet til å ettersende dokumentasjon (PDF) direkte per e-post.