Hopp til hovedinnholdet

Kvipp - som utleier

For utstyr som "krever særlig forsiktighet ved bruk" så skal alle ansatte ha nødvendig opplæring i bruk av arbeidsutstyret og kun ansatte som har fått opplæring skal bruke det. Dette er arbeidsgivers ansvar. Skal en ansatt for eksempel bruke en tandemvals Volvo DD25B, er det nettopp den type arbeidsutstyr det skal gis opplæring i (forskrift om utførelse av arbeid kap. 10). Dette kalles utstyrsspesifikk opplæring på fagspråket. Noen kaller det også typeopplæring, produkt- eller maskinspesifikk opplæring.

Merk: Utstyrsspesifikk opplæring kommer i tillegg til kompetansebevis, sertifikater og kurs, og det er viktig at virksomheten har rutiner for dette. Se kap. 10 og 11 i forskrift om utførelse av arbeid for mer informasjon.

Som utleier av maskiner og utstyr har utleier ansvar for å sørge for at utstyret er i orden, men det er alltid arbeidsgiver som har ansvar for at sine ansatte har fått opplæring i det utstyret som skal brukes. Opplæringsansvaret kan ikke outsources ettersom arbeidsgiver beholder det juridiske ansvaret for arbeidstakers sikkerhet.

Husk at du som utleier også er arbeidsgiver for egne ansatte som bruker maskiner og utstyr.

Opplæring som tjeneste

Som utleier kan dere tilby utstyrsspesifikk opplæring som en tjeneste. Å gi eller motta opplæring i Kvipp koster ingenting og kan utføres av hvem som helst når som helst.

Slik gir du opplæring

Gå til nettsiden kvipp.it For å gi opplæring, må du først registrere egen opplæring. Så får du valget "gi opplæring" og opplæringssesjonen kan startes.

1.Identifiser deg selv og utstyret 2.Start ved å velge "gi opplæring" 3.Gå gjennom en generell sjekkliste 4.Legg til deltakerne til slutt ved å ta bilde eller skanne ID-kort. Det er ingen øvre grense for hvor mange deltakere som kan legges til

Identifisere arbeidsutstyr uten og med QR-kode

Uten QR-kode 1 Gå til nettsiden kvipp.it. 2 Skann HMS-kortet ditt. 3 Bruk kunstig intelligens til å identifisere merke og modell. Pass på å ta et bilde der både merke og modell fanges opp, og at det blir lest inn korrekt. 4 Registrer din egen opplæring 5 Start praktisk opplæring 6 Gå gjennom den generelle sjekklisten 7 Legg til deltakerne på slutten av sesjonen

Med QR-koder fra DigiQuip eller Reginn Gå til kvipp.it og skann QR-koden, deretter følger du samme prosess som over. Les mer om hvordan koble QR-koder under arbeidsutstyr.

Søk og opprett utstyr Med rollen Utstyrseier, som gis under tillatelser i Kvipp Bedrift, kan du søke og opprette utstyr. Du får et nytt valg som heter "søk". Følg deretter veiviseren.

Slik finner kunden utførte opplæringer

All opplæring registreres automatisk på den ansatte. Dersom kunden har Kvipp Bedrift, kan leder får virksomheten oversikt over all opplæring i systemet.

Dersom kunden ikke har Kvipp Bedrift:

-Kunden ønsker å få opplæringsbevisene på e-post. I nedtrekksmenyen ved navn kan e-post legges til. Husk å huke av for å motta tidligere opplæringsbevis.

-Laste ned opplæringsbevis

Opplæringsbevis kan også ettersendes, mer om dette nedenfor.

Lære opp andre på vegne av vår virksomhet

Med Kvipp Bedrift kan dere få dere full oversikt over hvem dere har gitt opplæring til. Med rollen “lærer” havner alle opplæringssesjonene i en oversikt, og det er mulig å ettersende dokumentasjon.

Tillatelser i Kvipp Bedrift:

Oversikten inkluderer alle personer som læreren har gitt opplæring til - både interne og eksterne. For å hente frem hvem som har fått opplæring kan du søke på deltakernavn og utstyrstype. Her har du også mulighet til å ettersende dokumentasjon (PDF) direkte per e-post.

Flere utstyr i en opplæringssesjon

Med rollen "lærer" kan det gis opplæring på flere utstyr i samme opplæringssesjon.

  • Tildel myndigheten lærer i Kvipp Bedrift. Dette gjør du på siden som heter tillatelser.
  • Personen som skal gi opplæring velger å gi opplæring på vegne av virksomheten og får dermed muligheten til å legge til flere utstyr.
  • I opplæringssesjonen går læreren gjennom sjekklisten en gang. Det vil si at dersom noen av sjekkpunktene varierer er ikke utstyret egnet å være del i samme sesjon.