Nøkkelen til suksess ligger i gode, skriftlige rutiner
Arbeidstilsynet publiserte nylig en artikkel om viktigheten av opplæring og dokumentasjon. Bevissthet og ryddighet dokumentert i enkle rutiner rekker langt, så kan du heller bruke energien på å løse de få unntakene som tar deg helt i mål.
Vi i DigiQuip ble super fornøyde da vi leste artikkelen fordi vi vet at alt blir så mye enklere når det kommer skriftlige tips og råd. Artikkelen heter "Når kreves det dokumentert opplæring før bruk av arbeidsutstyr", klikk her for å gå til artikkelen.
Hovedregelen er utstyrsspesifikk opplæring, men alle hovedregler har unntak 👇
Arbeidstilsynet påpeker at opplæring og dokumentasjon ikke trenger å være komplisert, og vi kunne ikke vært mer enige!
Her er noen nøkkelpunkter å ta med seg:
- Store maskiner skal alltid ha utstyrsspesifikk opplæring. Krever bruken sertifikat, så skal du ha utstyrsspesifikk opplæring før du bruker maskinen.
- For mindre utstyr (f.eks. håndholdt) kan det være tilstrekkelig å få utstyrsspesifikk opplæring på en type innad i kategorien forutsatt at typene er "like". Få med dette inn i deres skriftlige policy for opplæring, for eksempel HMS-håndboken. Sånn blir tydelig både for interne og eksterne når opplæring skal gis og hva som er godt nok, som i seg selv er med på å bygge sunn sikkerhetskultur.
- I de fleste virksomheter finnes det allerede mange lærere, og opplæring skjer kanskje hele tiden - "kan du vise meg?". Opplæringen skal gis av noen som har erfaring med å bruke utstyret, uten at det stilles krav til noe sertifikat på dette. Kunnskap og erfaring deles ofte best mellom gode kolleger!
- Når du får praktisk opplæring, f.eks. når du er på kurs, sørg for å bruke et ekstra minutt på å dokumentere at du har fått opplæring på utstyret du brukte i kurset. Da har du både sikret deg kompetansebevis og bevis for at du har utstyrsspesifikk opplæring.
Ved å sørge for skriftlige og tydelige rutiner så kan HMS-ledere sikre et tryggere arbeidsmiljø uten unødvendig byråkrati. Det er nettopp når rutiner og sikkerhetskultur er på plass at byråkrati og usikkerhet minimeres.
Eksemplet håndholdt utstyr
Utstyrsspesifikk opplæring handler om å vite hvordan utstyret skal betjenes, vedlikeholdes, hvilke bruksområder det kan brukes til, og ikke minst hva slags sikkerhetsutstyr og verneutstyr du skal ha. Når du har mindre utstyr der dette er mer eller mindre likt (ref foregående punkter), så trengs det ikke å gis noen symbolsk opplæring på alt. Få det beskrevet i f.eks. virksomhetens HMS-håndbok, og så blir det tydelig for alle.
Opplæringen trenger ikke være kompleks
"Jeg skal vise deg hvordan du bruker utstyret" - når noen viser noe så er det lurt at gjennomføring og dokumentasjon skjer samtidig. Når dette er en vane, så minimeres dokumentasjonsarbeidet betraktelig.
Kvipp løser dette! Kvipp er en nettside og alt skjer i felt, uten forarbeid.
- Gå til nettsiden kvipp.it
- Identifiser deg selv med HMS-kort eller førerkort (trenger ikke logge inn eller opprette bruker)
- Identifiser utstyret enten med bildegjenkjenning eller QR-kode (trenger ikke legge inn utstyr i forkant)
- Erklær at du kan bruke utstyret og gi opplæring videre
- Gå gjennom huskelisten for opplæring
- Legg til alle som du har gitt opplæring til ved å identifisere deres ID-kort
- Ferdig!
Dette er gratis! Det er ikke før arbeidsgiver eventuelt ønsker å logge inn for å se alle opplæringer at det påløper kostnader (Kvipp Bedrift koster 1390 kr per måned). Les mer om hvordan bruke Kvipp her.
Er du usikker på når du trenger utstyrsspesifikk opplæring? Og hvordan gjennomføre det?
Ta kontakt og så hjelper vi deg videre.
Send oss en e-post på [email protected] eller book tid med eller ring opp noen i teamet!