Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor bruke videoer i opplæring?

· 5 minutters lesning
Christian Nordström
Fagleder design og markedsføring i Sørby

Vi har alle prøvd å lære oss å bruke noe nytt. Det letteste er å få noen til å gi opplæring. Men, det kan være at du er alene og må finne ut av en feil eller komme igang. Hva gjør du da?

Picture of video production

Brukervideoer blir et supplement til brukermanualer

Etter at internett, og spesielt YouTube be introdusert i 2005, ble videoer et mer tilgjengelig alternativ til brukermanualer. Nå florerer det med brukervideoer på nettet. Ifølge Cisco er 30% av dagens trafikk på internet video. Robert Kyncl, tidligere VP Global Content fra YouTube spår at videoer kommer til å oppta 90% av all trafikk på internet. Problemet er å finne det som passer ditt behov og er til å stole på.

Videoer er ikke nødvendigvis bedre enn manualer. Kvaliteten av begge manualer og videoer er avhengige av ressurser og interesse til å publisere innhold som er enkelt å finne, se, lese, lytte til og forstå – og som løser et behov.

Dessverre er det færre som leser for tiden CNS, og lesekunnskaper har allerede påvirket den yngre generasjonen pga. bruken av nettbrett og smarttelefoner i skoler. I Norge har barn i 10-års alderen mellom 2016-2021 redusert merkbart. Bare 13% av dem liker å lese. Det å ikke bemestre lesing kommer til å påvirke kunnskapen til å innhente og prosessere trykt informasjon. Så, hvorfor tilbyr vi brukervideoer?

Vi løser et tilgjengelighetsproblem og informasjonsbehov

Det er viktig å ha tilgjengelig nødvendig informasjon når det trenges. Trykte eller digitale manualer hjelper så lenge de er tilgjengelige der og da, men er vanskelige å finne ut av og lese – spesielt på mobilen. Effektiviteten av videoer er derimot tydelig: 80% av personer husker videoer de har sett på nettet, som ikke kan sies om brukermanualer. DigiQuip løser to deler; tilgjengelighet og informasjonsbehov.

Ved hjelp av QR-koder tilgjengeliggjør vi manualen og brukervideoer der og da. Ved hjelp av brukervideoer fokuserer vi på det som er mest viktig og det som skal til for å ta i bruk en maskin eller et utstyr på en sikker måte. - Christian Nordström fagleder design og markedsføring i Sørby Utleie

Ved hjelp av videoer klarer vi å vise tydelig hva brukeren skal gjøre på en kort og enkel måte – som også kan sees på mobilen. Vi prøver ikke forklare alt – men det som er mest viktig for å redusere mulig feilbruk. Men, gode brukervideoer krever god planlegging og et godt samarbeid mellom fageksperter og de som produserer videoen. Hvis en video er riktig utført, er det sagt at 1-minutt med video tilsvarer 1,8 millioner ord. I tillegg prosesserer vår hjerne visuelt 60 000 ganger raskere enn tekst. Med andre ord, videoer er et effektivt kommunikasjonsmiddel. Så, hva gjør en brukervideo bra og koster det skjorta?

Behjelpelige og rimelige videoer

Gode brukervideoer er et resultat av god planlegging og et godt samarbeid mellom bestiller og utøver for å lage riktig og tydelig innhold, redusere tidsbruk og derav redusere total kostnaden.

Vi benytter vår planleggingsmal for å:

  • redusere tidsbruk for alle involverte, og dermed kostnader.
  • sikre konsistent innhold og at all nødvendig informasjon inkluderes.
  • oppnå en felles forståelse om forventninger om hva som bestilles og hva som skal produseres slik at det ikke blir produsert feil innhold.

Våre prinsipper for å lage gode brukervideoer er:

  • mobilvennlig format og innhold, for å kunne sees hvor som helst.
  • gode kontraster mellom innhold og bakgrunn for å øke lesbarhet.
  • korte videoer for å opprettholde interesset å se hele videoen.
  • inkludere teksting for å redusere behovet og avhengigheten for lyd.
  • enkle og tydelige videoer med god kvalitet for å være troverdig.

Redusere kostnader og opprettholde god kvalitet

Vi unngår å finne kruttet opp på nytt. Derfor benytter vi vår forhåndslaget mal som baserer seg på SFS BA sine anbefalinger for hva utstyrsspesifikk opplæring bør inneholde for å sikre at vi får med alt som trenges.

Når vi lager grafikk, innhold, animasjoner og lignende, bygger vi det slik at det kan lett gjenbrukes i fremtidige produksjoner, som reduserer tidsbruk og øker konsistent måte å presentere innhold på.

Bilde av videoproduksjon

Vi har valgt å samarbeide med Urus Media, et mindre, lokalt og profesjonelt videoprodusjonsfirma som er vant med å jobbe raskt og enkelt med god kvalitet. På denne måten holder vi personkostnader nede.

Vi holder i tett dialog med bestiller/fagperson for å sikre at innholdet blir riktig for å unngå feil-filming og dermed behov for etterfilming. I tillegg jobber vi pragmatisk for å ikke overkompliserer ting unødig. - Teodor Sørensen, daglig leder i Urus Media

Sist men ikke minst, så bruker vi tiden effektivt hele tiden. Ingen unødige møter, eller møter som tar lang tid, og all filming og redigering er vurdert for å jobbe effektivt.

Sikker bruk av arbeidsutstyr

Vi opptatt av at brukerne får den støtte de trenger på flest mulige maskiner og utstyr i bransjen. Ved å tilgjengeliggjøre enkle og brukervennlige brukervideoer kan vi hjelpe med å redusere bedrifters fraværs- og reparasjonskostnader ved feilbruk og sikre en trygg hverdag til ansatte og fagpersoner.